A webes megjelenés egyik első fogalma, ami szembe jön veled, az a domain név. Nézzünk meg picit alaposabban mit is takar ez a kifejezés.

Az Internet nem más, mint különböző számítógépek összekapcsolt hálózata. Olyan összeköttetések, mint a valódi világban az utakkal összekötött házak, épületek. Minden épületnek van egy GPS koordinátája ami alapján be tudjuk határolni a földrajzi helyzetét. Ugyanígy a weblapokat tartalmazó számítógépeknek is van egy olyan címe, ami alapján meg tudjuk határozni, hol található, melyik számítógépről van szó. Ezt hívják IP címnek. Viszont ez a szám egy baromi hosszú megjegyezhetetlen számsor. Kérdés: ki tudja ezt mégis megjegyezni? Senki. Na jó, néhány velejéig profi rendszergazda biztosan – én is ismerek ilyet, de az átlagember nem.

Te például tudod a lakásod GPS koordinátáját fejből?

Nem? Na én sem. Tehát keresni kellett valami értelmezhető megoldást. Ezért vannak a címek. Minden házhoz tartozik egy cím, ami beszédes, és könnyebben meg tudjuk jegyezni. Ugyanígy van a weblapoknál is.

Itt jön képbe a domain név.

A domain név az adott IP cím mellé rendelt beszédes név, amit Te választhatsz ki saját magadnak, vagy vállalkozásodnak. Röviden tehát, a domain név egy emberi nyelvre fordított beszédes cím, amit minden számítógép amihez tartozik, lefordít a saját nyelvére és ebből tudja melyik weblapot kell megmutatni a hozzá érkező látogatónak.

Ez a domain név abszolút a Te döntésed, a te vállalkozásodra szabott szófordulat lehet. Természetesen nem árt, ha a márkádat tükrözi. A domain névre már az alapok lerakásánál szükség van. Például elengedhetetlenül fontos a hitelességed érdekében, hogy legyen egy egyedi e-mail címed. Magasabb szintű bizalmat eredményez az ügyfeleid részéről az, ha nem gmail, vagy freemail, vagy hasonló ingyenes szolgáltató nevével mutatkozol, hanem például a saját neveddel, vagy a vállalkozásod nevével jelentkezel be.

Ilyen cím nekem például a sandor@megjelenesmentor.hu. Ehhez alap szinten egy saját domain névre van szükséged.


Ha kérdésed van, csatlakozz Facebookon, és kövess be Instán! Ha pedig szívesen részt vennél egy #megjelenésmentor konzultáción, vedd fel velem a kapcsolatot ITT!